Glosar cu termeni medicali

Cum pot înțelege mai bine indicațiile medicului?

Vă invităm să consultați acest glosar cu termeni medicali folosiți în discuțiile și investigațiile legate de chirurgia plastică și regenerativă.

Dacă nu găsiţi răspunsul pe care îl căutaţi, vă rugăm să ne adresați întrebarea dumneavoastră, utilizând formularul de contact.

Areolă – Suprafață de piele de culoare închisă care înconjoară mamelonul.


Axilar – Partea de dedesubt a încheieturii brațului cu umărul; subsuoară. Indică locul uneia din posibilele incizii pentru augmentarea sânului.


Contracție capsulară – O întărire a țesutului din jurul sânului după augmentarea sânilor.


Capsulectomie – Eliminarea totală sau parțială a capsulei din jurul implantului, care implică, de obicei, înlocuirea implantului.


Coeziv – Starea de unire sau lipire laolaltă. Precum siliconul coeziv de o consistență groasă, care nu se scurge în cazul unei fracționări. Implanturile cu gel coeziv sunt implanturi mamare care au un înveliș din cauciuc siliconic și sunt umplute cu gel siliconic. Eurosilicone oferă 2 tipuri de gel: mai coeziv, numit “Natural” și mai moale, numit “Coeziv moale”.


Endoscop – Instrument chirurgical prevăzut cu sisteme optice și de iluminat, constând într-un tub lung, îngust, luminat, cu o cameră video în capăt. Poate fi rigid sau flexibil și are o varietate de întrebuințări în medicină. Poate fi folosit pentru a facilita introducerea implanturilor de sân (în special în abordarea axilară).Folosirea endoscopului se numește endoscopie.


Hematom – O masă de sânge îngroșat care se formează într-un țesut, organ sau un spațiu al corpului, ca rezultat al spargerii unui vas de sânge.


Încrețire – Apariția de cute sau riduri la sân.


Lumpectomie – Înlăturarea unei tumori a sânului alături de o porțiune mică de țesut din jur.


Mamografie – Filmarea sânului cu Raze X.


Mamoplastie – Intervenție chirurgicală asupra sânului, pentru mărire (mamoplastie de augmentare), pentru reducere (mamoplastie de reducere) sau pentru ridicare (mastopexie).


Mastopexie – Operașie estetică ce constă în liftingul unui sân lăsat.


Pectoralul mare – Mușchiul mare al pieptului.


Peri-areolar – În jurul areolei, acesta este locul de culoare închisă din jurul mamelonului. Indică zona unei posibile incizii pentru augmentarea sânului, și anume, aproximativ între treimea și jumătatea inferioară a areolei.


Cavitate – Un spațiu făcut în corp prin disecția și expandarea țesutului, pentru a face loc amplasării implantului.


Ptoză – Cădere sau lăsare. Există mai multe niveluri ale ptozei.


Serom – O acumulare de lichid seros din sânge în țesuturi, din cauza traumei, a operației, lovirii sau a unei boli. Arată ca o zonă umflată, fără sânge, poate persista luni de zile și poate cauza cicatrizarea.


Fin – Tip de implant mamar a cărui suprafață exterioară este lucioasă.


Subglandular – Sub țesutul mamar sau glanda mamară. Unul din locurile destinate amplasării implantului mamar. Cunoscut și ca ”deasupra mușchiului”, deoarece plasarea este deasupra pectoralului, dar sub țesutul mamar.


Submuscular – Sub mușchi. Un alt loc destinat implantului, și anume, sub mușchiul pectoral. Cunoscut și ca ”sub pectoral”.


Șanț inframamar – Numit și „cută” sau „pliu”. Aflat sub sân, indică locul unei posibile incizii pentru augmentarea sânului, adică dedesubtul sânului.


Texturat – Tip de implant mamar, la care suprafața exterioară sau învelișul este aspră și/sau neregulată, în loc să fie lucioasă.