Ghidul tău de recuperare

Ar trebui să discuți despre toate opțiunile cu medicul tău chirurg, acesta fiind cel mai în măsură să-ți dea sfaturi cu privire la rezultatele la care te poți aștepta, în funcție de corpul tău. Este necesar și important să-i adresezi toate întrebările pe care le ai.

Mai jos îți prezentăm informații despre implanturi, despre ce se întâmplă în timpul intervenției chirurgicale, despre ce așteptări să ai și despre riscurile de care trebuie sa fii conștient.

La ce ar trebui să mă aștept în timpul zilei?

Pe timp de zi, asigură-te că urmezi sfaturile medicului tău cu privire la alimentație, și ia cu tine tot ceea ce îți trebuie pentru a te simți confortabil în spital (papuci, brasieră, articole de toaletă etc.).

Când vei ajunge la spital, te vei întâlni mai întâi cu asistentele tale. Ele te vor ajuta să te instalezi, îți vor răspunde la întrebări, veți discuta, apoi va trebui să semnezi formularul de consimțământ pentru operație. Anestezistul va veni și el și îți va pune întrebări despre operațiile anterioare pentru a se asigura că îți administrează corect dozele de calmante și somnifere. În cele din urmă, medicul tău te va examina, va recapitula ceea ce ați stabilit de comun acord și va face măsurători și semne pentru operație.

Ce se întâmplă în timpul operației?

Operația de mărire a sânilor este efectuată, de obicei, sub anestezie generală și durează între 1 – 2 ore. Imediat ce ai adormit în sală, medicul tău va face cu grijă inciziile – în mod normal, în șanțul de sub sân, în zona axilară sau în jurul sfârcului. Va fi discutat acest aspect cu tine înainte de operație.

După efectuarea inciziei, medicul tău va crea spațiu pentru implant. Implantul poate fi așezat într-una din cele patru poziții: submuscular, subglandular, subfascial sau în plan dual – medicul tău va hotărî care metodă este cea mai bună pentru tine și va fi discutat despre aceasta cu tine mai înainte.

Odată poziționate implanturile, medicul tău va coase operația cu fire (care pot fi resorbabile) și îți poate înveli sânii într-o bluză de susținere sau într-o brasieră.

Ce se întâmplă după operație?

Cânt îți vei reveni, este posibil să primești calmante care să-ți amelioreze orice durere, din moment ce anestezicul își pierde efectul. Va trebui să stabilești cu cineva să te conducă acasă, și e bine să ai o prietenă sau pe cineva apropiat care să stea cu tine în primele 24 de ore, dacă e posibil.

Anestezia generală îți afectează temporar orientarea și judecata, așa că nu trebuie să conduci, să bei alcool, să lucrezi la vreun aparat sau să semnezi documente legale în primele 24 de ore după operație. Ar trebui să te consulți cu asiguratorul tău auto, astfel încât să cunoști recomandările acestuia, și să urmezi întotdeauna sfatul medicului tău.

Ce vei face acasă?

Când vei ajunge acasă, vei purta un sutien de susținere și va trebui să urmezi sfaturile medicului tău în această privință – medici diferiți și proceduri diferite înseamnă recomandări diferite.

Operația de mărire a sânilor este o operație importantă, așa că nu te grăbi după, iar dacă este nevoie, continuă să iei calmantele după sfatul medicului. Atât la întâlnirea inițială, cât și înainte de a părăsi spitalul, medicul tău îți va vorbi despre îngrijirea post-operatorie și cât de repede poți să te întorci la activitățile zilnice – noi am pus aici la dispoziție câteva întrebări, în caz că dorești să iei notițe.

Cât va dura recuperarea?
Ca punct de reper, vei avea nevoie de aproximativ două săptămâni de repaus și nu ar trebui să ridici greutăți, să faci exerciții cu brațele sau pieptul cam o lună după operație. Dacă medicul tău a așezat implantul sub mușchiul pieptului, s-ar putea să fie nevoie să-ți reduci activitatea o perioadă mai lungă de timp.
Cât timp va dura ca sânii mei să se vindece?

Firele sunt scoase de obicei după aproape o săptămână, deși s-ar putea să ai fire resorbabile care se vor dizolva, treptat, singure.

Discută cu medicul tău despre ce așteptări să ai cu privire la cicatrice și ce poți face pentru a îmbunătăți aspectul acestora. Nu te sfii să pui întrebări – este mai bine să fii pregătită.

Întrebări pentru medicul tău

În continuare vei găsi câteva întrebări care te pot interesa.

 1. Ce tip de sutien ar trebui să port după operație?
 2. Cât timp ar trebui să port sutien de susținere?
 3. Pot să conduc?
 4. Cât timp trebuie să lipsesc de la serviciu?
 5. După ce perioadă pot să port un sutien mai lejer sau costum de baie?
 6. Când pot reîncepe exercițiile fizice – ușoare (yoga) și mai intense (jogging)?
 7. Cum să fac baie sau duș?
 8. Când pot face sex din nou după operație?
 9. Pot să beau băuturi alcoolice în timp ce iau tratamentul?
 10. Ce fel de medicamente trebuie să iau și ce efecte secundare au?
 11. La ce ar trebui să fiu atentă – ce este normal și ce nu?
 12. Ce să fac dacă sunt îngrijorată sau am întrebări?
 13. Îmi recomandați anumite creme sau uleiuri pentru îmbunătățirea aspectului operației?
 14. Ar trebui să iau suplimente nutritive sau remedii homeopate precum arnica?